+ PKT

IMMUVEN

DIETA WYSOKOBIAŁKOWA, WYSOKOENERGETYCZNA, BEZRESZTKOWA
Kup teraz
Żywienie medyczne
780 g
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
Dowiedz się więcej o programie  OLIMP PREMIUM CLUB

Opis produktu

IMMUVENTM to żywność kompletna pod względem odżywczym o składzie dostosowanym do stanu lub ryzyka niedożywienia oraz okresów okołooperacyjnych: przed zabiegami i po urazach, która w przypadku stosowania zgodnie z instrukcjami producenta może stanowić wyłączne źródło pożywienia dla osób, dla których jest przeznaczona. Zawiera kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów, a także kwasy omega-3, L-argininę i beta-1,3/1,6 glukan. Może stanowić zarówno całkowite zastąpienie diety jak i jej uzupełnienie.

 

Immuven™  zawiera składniki wspierające układ immunologiczny, takie jak kwasy omega-3L-arginina oraz beta-1,3/1,6 glukan.

Reakcją organizmu na uraz lub zabieg chirurgiczny może być nadmierna odpowiedź zapalna (2). Kwasy z grupy omega-3 są obecne w procesach wzrostu i różnicowania komórek, wpływają na procesy immunologiczne, ograniczają reakcję zapalną (6).Kwasy EPA i DHA mogą być korzystne w przypadku pacjentów, u których rozwija się nadmierna odpowiedź zapalna (1). Kwasy omega-3 wpływają na zrastanie ran oraz ograniczają ich infekcje (15).

L-arginina jest aminokwasem zużywanym w syntezie białek, niezbędnym w wielu procesach metabolicznych. Do jej niedoborów dochodzi często po dużych urazach (8) i kacheksji nowotworowej (9). Ma korzystny wpływ na gojenie się ran (10).Podaż L-argininy zwiększa tworzenie tlenku azotu, który bierze udział w procesie naprawy tkanek (10). L-arginina w połączeniu z innymi immunoskładnikami zmniejsza odsetek powikłań infekcyjnych i skraca długość pobytu w szpitalu, szczególnie u chorych po planowych zabiegach (1, 11). Jej wpływ na procesy gojenia się ran jest większy w połączeniu z kwasami omega-3 (15).

Dane naukowe wskazują również na immunomodulujące działanie beta-glukanów z drożdży (3).

Witaminy C i D oraz cynk odgrywają istotną rolę w procesie gojenia się ran (12-14). Wykazują one działanie wspomagające odpowiedź immunologiczną, mediowaną przez cytokiny, produkcję prostaglandyn, poprzez regulację czynników transkrypcyjnych, wrażliwych na procesy redox (1).

 

Pacjenci po zabiegach chirurgicznych należą do grupy osób narażonych na niedobór tiaminy (4,5).

 

Dla osób w stanach niedożywienia lub ryzyka niedożywienia:

W okresie okołooperacyjnym

Przed zabiegami

Po urazach

Wsparcie układu immunologicznego.

 

1. Sobotka L. i wsp. Podstawy Żywienia Klinicznego Edycja Czwarta. Scientifica 2013; 315-322.

2. Gryglewski A. i wsp. Immunologiczne aspekty urazu. Postepy Hig Med Dosw. (online) 2006; 60: 192-200.

3. Stier H. Immune-modulatory effects of dietary Yeast Beta-1,3/1,6-D-glucan. Nutr J. 2014; 13: 38.

4. Bubko I. i wsp. Rola tiaminy w chorobach neurodegeneracyjnych. Postepy Hig Med Dosw. (online) 2015; 69: 1096-1106.

5. Jankowska-Kulawy A. et al. Disturbances of brain energy metabolism in thiamine deficiency.Diagn Lab 2014; 50(4): 333-338.

6Kłęk S. et al. Clinical nutrition in oncology: Polish recommendations. Oncol Clin Pract. 2015; 11: 172–188.

7. Hasiak J. Stresokołooperacyjny – cz. III – okres pooperacyjny. Przegląd Urologiczny 2012; 5 (75).

8. Zhu X. et al. Immunosuppression and infection after major surgery: a nutritional deficiency. Crit Care Clin. 2010 Jul;26(3):491-500.

9. Vissers YL. et al. Plasma arginine concentrations are reduced in cancer patients: evidence for arginine deficiency? Am J Clin Nutr. 2005 May;81(5):1142-6.

10. Debats I.B. et al. Role of arginine in superficial wound healing in man. Nitric Oxide. 2009 Nov-Dec;21(3-4):175-83.

11. Bartosch-Härlid A. Cachexia in pancreatic cancer – Mechanisms and potential intervention, e-SPEN, the European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism 2009;4: 337–343.

12. Cereda E. et al. Disease-specific, versus standard, nutritional support for the treatment of pressure ulcers in institutionalized older adults: a randomized controlled trial. J Am Geriatr Soc. 2009 Aug;57(8):1395-402.

13. Razzaghi R. et al. The effects of vitamin D supplementation on wound healing and metabolic status in patients with diabetic foot ulcer: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Diabetes Complications. 2017 Apr;31(4):766-772.

14. Burkiewicz CJ. et al. Vitamin D and skin repair: a prospective, double-blind and placebo controlled study in the healing of leg ulcers. Rev Col Bras Cir. 2012 Sep-Oct;39(5):401-7.

15. Alexander J.W. et al. Role of Arginine and Omega-3 Fatty Acids in Wound Healing and Infection. Adv Wound Care (New Rochelle). 2014 Nov 1; 3(11): 682–690.

Składniki

Informacja żywieniowa1 porcja (78 g = 1,5 miarki) rozpuszczona w 150 ml wody (200 ml płynu)
  • Wartość energetyczna 1265 kJ/ 300 kcal

  • Tłuszcz, w tym 8,0 g

  • kwasy tłuszczowe nasycone 0 g

  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,5 g

  • w tym kwasy tłuszczowe omega-3 Nie mniej niż 435 mg

  • w tym kwas eikozapentaenowy (EPA) Nie mniej niż 255 mg

  • kwas dokozaheksaenowy (DHA) Nie mniej niż 180 mg

  • Węglowodany 39 g

  • w tym cukru 4,3 g

  • Błonnik 0 mg

  • Białko 18 g

  • Sól 0,15 g

  • Witamina A (μg-RE) 160 μg

  • Witamina D 10 μg

  • Witamina K 15 μg

  • Witamina C 160 mg

  • Tiamina 0,5 mg

  • Ryboflawina 0,28 mg

  • Witamina B6 0,28 mg

  • Niacyna (mg NE) 3,2 mg

  • Kwas foliowy 40 μg

  • Witamina B12 0,5 μg

  • Kwas pantotenowy 1,2 mg

  • Biotyna 10 μg

  • Witamina E (mg α-TE) 4 mg

  • Sód 170 mg

  • Chlorki 160 mg

  • Potas 400 mg

  • Wapń 160 mg

  • Fosfor 140 mg

  • Magnez 75 mg

  • Żelazo 2,8 mg

  • Cynk 5 mg

  • Miedź 203 μg

  • Jod 30 μg

  • Selen 30 μg

  • Mangan 0,4 mg

  • Chrom 8 μg

  • Molibden 10,5 μg

  • Fluorki 0 mg

  • Beta-1,3/1,6-glukan 100 mg

  • L-arginina 4500 mg

  • Osmolarność 325* mOsm/l

* RWS - referencyjna wartość spożycia.

Składniki

Składniki: maltodekstryny kukurydziane, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), olej roślinny (rzepakowy), L-arginina, olej rybi (źródło kwasów omega-3), aromaty, sole potasowe kwasu ortofosforowego, sole magnezowe kwasu cytrynowego, węglan wapnia, kwas L-askorbinowy – witamina C, chlorek sodu, beta-1,3/1,6-glukan (z Saccharomyces cerevisiae), substancje słodzące – acesulfam K, sukraloza; diglicynian cynku, difosforan żelaza(III) (pirofosforan żelaza(III)), selenian(IV) sodu, octan DL-alfa-tokoferylu – witamina E, cholekalcyferol – witamina D, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, octan retinylu – witamina A, glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, monoazotan tiaminy – tiamina, cyjanokobalamina – witamina B12, chlorowodorek pirydoksyny – witamina B6, filochinon (fitomenadion) – witamina K, ryboflawina, barwnik – E 150c, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna – biotyna.

Zastosowanie

Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w celu wsparcia układu immunologicznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia w okresach okołooperacyjnych, przed zabiegami i po urazach, zwłaszcza u pacjentów chirurgicznych.

Dawkowanie

Poleca się przyjmować jedną porcję (78 g) produktu 1-3 razy na dobę przez 5 dni przed operacją i po operacji jako uzupełnienie diety lub zgodnie z zaleceniami lekarza, jeśli jest stosowany jako jedyne źródło pożywienia.

 

Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 250 ml produktu gotowego do spożycia, należy do naczynia zawierającego 200 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej wsypywać 1 porcję (78 g, tj. zawartość 1 i ½ miarki), ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.

 

Ważna informacja: preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.

 

Środki ostrożności i przeciwwskazania: nie stosować u dzieci, kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią lub w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu. W przypadku występowania innych chorób (np. nadciśnienia) lub przyjmowania leków należy poinformować lekarza. W trakcie stosowania nie spożywać alkoholu. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Nie spożywać innych preparatów zawierających cynk.

 


Warunki przechowywania: przechowywać w suchych pomieszczeniach, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Chronić przed wilgocią. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Producent

OLIMP LABORATORIES Sp. z o. o.
Pustynia 84F
39-200 Dębica

Logo
MOCNE STRONY

Dlaczego warto wybierać produkty Olimp Labs?

Stawiamy na wysoką jakość naszych produktów w trosce o zdrowie i dobre samopoczucie Klientów. Zobacz, jak realizujemy procesy, by spełniać powszechne wymagania i standardy branży farmaceutycznej.

01. Badania i rozwój
02. Kontrola jakości
03. Ośrodek
04. Współpraca
05. Bezpieczeństwo
01

Badania i rozwój

Cały proces produkcyjny objęty jest szczegółowymi kontrolami – od zakupu surowców i opakowań, poprzez produkcję, magazynowanie i transport. Wszystkie etapy produkcji systematycznie doskonalimy stosując nowoczesne rozwiązania technologiczne. Nie opieramy się tylko na certyfikatach dostawców, surowce poddajemy dodatkowym badaniom. Każdy z naszych produktów spełnia wymagania prawa polskiego i powszechnie stosowane standardy europejskie.

02

Kontrola jakości

Nasze linie produkcyjne realizują wysokie, farmaceutyczne wymagania stawiane produkcji leków i produktów medycznych. Spełniamy standardy prawa polskiego oraz powszechnie stosowane światowe normy w branży farmaceutycznej. Potwierdzeniem wysokiej jakości są nagrody i certyfikaty przyznawane Olimp Labs przez instytucje certyfikujące oraz środowiska naukowe i konsumenckie.

03

Ośrodek

Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Olimp Labs umożliwia w praktyce zachowanie wysokich standardów jakości i bezpieczeństwa w zakresie produkcji farmaceutyków i suplementów diety. W nowocześnie wyposażonych laboratoriach i pracowniach Ośrodka prowadzimy innowacyjne badania i analizy, w tym badania kliniczne i stabilnościowe produktów pilotażowych.

04

Współpraca

Ważnym elementem pracy Olimp Labs jest działalność naukowa ukierunkowana na farmację, dietetykę i fizjologię. Nasza wykwalifikowana kadra współpracuje z jednostkami naukowo-badawczymi, związkami sportowymi i sportowcami, doskonaląc formulacje wprowadzanych do obrotu produktów oraz świadcząc usługi doradcze dla jednostek zewnętrznych w kraju i za granicą.

05

Bezpieczeństwo

Jesteśmy odpowiedzialni za zdrowie i dobre samopoczucie naszych Klientów, stąd też przykładamy dużą wagę do dbałości o jakość stosowanych surowców. Dzięki stale prowadzonym analizom i badaniom zapewniamy potwierdzoną skuteczność produkowanych wyrobów.

Stwórz domową apteczkę z produktami Olimp Labs i zyskuj podwójnie:

  • dbaj o zdrowie z preparatami najwyższej jakości
  • odbieraj atrakcyjne nagrody z programu Olimp Premium Club
Wybieraj zdrowie, odbieraj nagrody!

Olimp Premium Club

POBIERZ APLIKACJĘ MOBILNĄ OLIMP PREMIUM CLUB I ODBIERAJ GWARANTOWANE NAGRODY!

Olimp Premium Club to wyjątkowy program lojalnościowy, w którym premiujemy każdy zakup, a pierwsze nagrody można odebrać już po zakupie kilku preparatów.

Wybieraj spośród setek nagród dostępnych w katalogu, lub skontaktuj się z nami i zaproponuj wymarzoną nagrodę, zbieraj punkty a my zajmiemy się resztą!

Zobacz jakie to proste!

  • zainstaluj aplikację Olimp Premium Club
  • kupuj produkty Olimp Labs
  • skanuj kody 2D na opakowaniach produktów
  • wybieraj i zamawiaj atrakcyjne nagrody,

Zainstaluj aplikację Olimp Premium Club już dziś i sięgnij z nami po swoje marzenia!

Aplikacja  dostępna dla systemów Android oraz iOS

Dlaczego olimp labs?

Wysokie standardy

Nadrzędną wartością jest dla nas wysoka jakość produktów, która gwarantuje bezpieczeństwo. O wysokości naszych standardów świadczą posiadane przez nas certyfikaty (m.in. GMP, GLP).

Czytaj więcej